mielonka wieprzowa - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

mielonka wieprzowa

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Mielonka wieprzowa

 
 

Mielonka wieprzowa
film instruktażowy na dole strony
Przepis na mielonkę kiełbasę dez potrzeby wędzenia

Składniki:
łopatka wieprzowa 1,6 kg
podgardle lub poprzerastane obrzynki z łopatki i szynki 2,3 kg
skóra wieprzowa 0,5 kg


przyprawy:
pieprz 1g/1kg  
gałka muszkatołowa mielona 1g/1kg
maggi  łyżeczka/1kg lub do smaku

Wykonanie:
Mięso pokroić na kawałki około 5x5 cm dodać peklosól i wymieszać, skóry ugotować -aldente- zmielić na siatce Ø 2mm, mięso zmielić na siatce Ø 4mm dodać przyprawy, dokładnie wymieszać, napełnić osłonki poliamidowe Ø 100 mm. Następnie batony włożyć do wody o temp.80 st.C i parzyć batony  licząc 1godz/1kg wyrobu.

SMACZNEGO!



 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego