Menu główne:
Mielonka śniadaniowa -
Wędlinę tą pamiętam z dawnych lat. Przepis znalazłem w rozporządzeniu Ministra rolnictwa z 1950 roku regulującego skład, klasę mięsa oraz ilości i rodzaj dodanych przypraw, w recepturach nie ma wzmianki o dodatkach typu E, nie to co dziś każda firma ma w przepisach śladowe ilości mięsa za to śmieci skolkogodno.
Do wyrobu będziemy potrzebować:
Mięso wieprzowe najlepiej łopatkę – 80% całości
Tłuszcz najlepiej okrawki tłuszczu z szynki Lu boczku – 10% całości
Skórki wieprzowe 10% całości
Mięso i tłuszcz kroimy w kostkę na około 5x5cm
Przesypujemy peklosolą:
Peklosól – 19g/1k mięsa
Przekładamy w zamykany pojemnik.
Odstawiamy na 24godz do lodówki.
Po peklowaniu się mięsa całość mielimy je przez siatkę o oczkach 7mm
Skórki gotujemy i po wystudzeniu mielimy przez siatkę o oczkach 2mm
Dodajemy przyprawy:
Pieprz biały mielony -
Ziele angielskie mielone
Pieprz Cayenne – 0,25g/1kg mięsa
Gorczyca mielona – 1,2g/1kg mięsa
Wywar z gotowania skórek – 50ml/1kg mięsa
Całość mięsa dokładnie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej i kleistej masy.
Tak wyrobioną masą napełniamy dość ściśle osłonki poliamidowe o średnicy 125mm
Do parzenia wodę nagrzewamy do 80st wkładamy batony i parzymy w temperaturze 75-
Po sparzeniu wyjmujemy batony i pozostawiamy do wystygnięcia.
SMACZNEGO!