łosoś wędzony - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

łosoś wędzony

WĘDLINY
 
 
 
 

Łosoś wędzony płaty
Przepis na peklowanie i wędzenia łososia.
Zalewa:
45 g soli niejodowanej /1 l. zimnej wody.

Przygotowanie:
Łososia należy wyczyścić z łuski, odciąć płetwy, głowę, jeśli z nią jest i ostrym nożem wyfiletować, dokładnie wypłukać, włożyć do naczynia (nie może być metalowe) zalać solanką, odstawić w chłodne miejsce - najlepiej do lodówki - na 12-16 godz.
Po tym czasie przygotowuję siatkę na którą rozkładam alufolię natłuszczam oliwą i rozkładam płaty łososia.
Wędzarkę nagrzewam do 80st. C wkładam siatki z rybą i wędzę około 30min.następnie obniżam temperaturę do 50-60st. C i dowędzam przez 1,5-2 godz. w zależności od wagi tuszek.
Odstawiam do wystygnięcia.

SMACZNEGO!








 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego