kiełbasa z texasu - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

kiełbasa z texasu

WĘDLINY
 
 
 
 
 
 


Pikantna kiełbasa texaska



 

Przepis ten otrzymałem od znajomego zwiedzającego świat. Jest to łagodna wersja bardzo pikantnej kiełbasy wyrabianej w gospodarstwach w Teksasie,
może być ona wędzona i perzona lub nie, ta jest tylko parzona.
Podany przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ według oryginalnego przepisu powstaje kiełbasa bardzo pikantna. Jeśli ktoś byłby zainteresowany oryginałem to podane ilości przyprawy mnożymy razy dwa, pozostawiając bez zmian ilości wody i wina
Potrzeba:
Niezbyt tłusty boczek 40% ogólnej masy mięsa
Karczek 60% ogólnej masy mięsa
Mięso zarówno boczek jak i karczek kroimy w kostkę mniej więcej 5x5cm
Przesypujemy peklosolą w proporcji: 19g/1kg mięsa
Dokładnie mieszamy starając się pokryć peklosolą wszystkie kawałki mięsa
Przekładamy w zamykane naczynie i odstawiamy na 48godz. w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki
- Wcześniej należy przygotować jelita wieprzowe kaliber 28
30mm tz wypłukać z soli i namoczyć w wodzie na 8godz.
Po upeklowaniu się mięsa mielimy je przez siatkę o oczkach 7 - 8mm
Przyprawy:
  1. pieprz czrny mielony - 8,5g/1kg mięsa
  2.papryka czerwona słodka - 2,1g/1kg mięsa
  3.papryka czerwona w płatkach4,5g/1kg mięsa
  4.pieprz cayenne - 3,6g/1kg mięsa5.tymianek - 1,5g/1kg mięsa
  5.czosnek granulowany - 2,2g/1kg mięsa
  6.kolendra mielona - 1g/1kg mięsa
  7.gorczyca mielona - 1g/1kg mięsa
  8. sproszkowany liść laurowy - 0,2g/1kg mięsa
  9.mielony anyż gwieździsty - 05g/1kg mięsa
  10.półsłodkie wino czerwone - 60ml/1kg mięsa
  11.woda - 60ml/1kg mięsa

Przyprawy łączymy razem w jednym naczyniu, dodajemy odmierzoną ilość wody i wina
Dokładnie rozprowadzamy aby nie zostawić grudek, mieszanina musi mieć jednolitą konsystencję
Łączymy przyprawy z mięsem
Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej i klejącej się masy
Napełniamy wcześniej przygotowane jelita wieprzowe, kontrolując aby nie były napełniane zbyt mocno
Odkręcamy serdelki mniej więcej o długości 20cm.
Wodę do parzenia doprowadzamy do temperatury 80 stopni
Wkładamy kiełbasę i parzymy w temperaturze 75 stopni przez 25 min
Po sparzeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Opcjonalnie przed parzeniem można kiełbasę uwędzić, a następnie sparzyć.

SMACZNEGO!


 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego