Menu główne:
Pikantna kiełbasa texaska
Przepis ten otrzymałem od znajomego zwiedzającego świat. Jest to łagodna wersja bardzo pikantnej kiełbasy wyrabianej w gospodarstwach w Teksasie,
może być ona wędzona i perzona lub nie, ta jest tylko parzona.
Podany przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ według oryginalnego przepisu powstaje kiełbasa bardzo pikantna. Jeśli ktoś byłby zainteresowany oryginałem to podane ilości przyprawy mnożymy razy dwa, pozostawiając bez zmian ilości wody i wina
Potrzeba:
Niezbyt tłusty boczek 40% ogólnej masy mięsa
Karczek 60% ogólnej masy mięsa
Mięso zarówno boczek jak i karczek kroimy w kostkę mniej więcej 5x5cm
Przesypujemy peklosolą w proporcji: 19g/1kg mięsa
Dokładnie mieszamy starając się pokryć peklosolą wszystkie kawałki mięsa
Przekładamy w zamykane naczynie i odstawiamy na 48godz. w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki
-
Po upeklowaniu się mięsa mielimy je przez siatkę o oczkach 7 -
Przyprawy:
1. pieprz czrny mielony -
2.papryka czerwona słodka -
3.papryka czerwona w płatkach4,5g/1kg mięsa
4.pieprz cayenne -
5.czosnek granulowany -
6.kolendra mielona -
7.gorczyca mielona -
8. sproszkowany liść laurowy -
9.mielony anyż gwieździsty -
10.półsłodkie wino czerwone -
11.woda -
Przyprawy łączymy razem w jednym naczyniu, dodajemy odmierzoną ilość wody i wina
Dokładnie rozprowadzamy aby nie zostawić grudek, mieszanina musi mieć jednolitą konsystencję
Łączymy przyprawy z mięsem
Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej i klejącej się masy
Napełniamy wcześniej przygotowane jelita wieprzowe, kontrolując aby nie były napełniane zbyt mocno
Odkręcamy serdelki mniej więcej o długości 20cm.
Wodę do parzenia doprowadzamy do temperatury 80 stopni
Wkładamy kiełbasę i parzymy w temperaturze 75 stopni przez 25 min
Po sparzeniu pozostawiamy do wystygnięcia.
Opcjonalnie przed parzeniem można kiełbasę uwędzić, a następnie sparzyć.
SMACZNEGO!