Menu główne:
Wiejska kaszanka
Kaszanka
Składniki na 9 kg wyrobu
0,5 głowy wieprzowej
1.65 wątroby
skórki 05kg
0,75kg słoniny
1,0 litra krwi
1,25 kg kaszy gryczanej palonej
2,5l rósł do kaszy
trzy duże cebule przesmażone
120 g soli
30 g pieprzu ja daję trochę więcej lubię pikantną
20 g majeranku
grube jelita wieprzowe lub kiełbaśnice.
Wykonanie
Głowiznę, skórki i słoninę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu odlewamy , płuczemy kilkakrotnie, ponownie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, łepek trochę dłużej tak aby mięso swobodnie odchodziło od kości
Wątrobę gotujemy osobno, po zagotowaniu również odlewamy i po zalaniu zimną wodą gotujemy dalej przez około 40 min.
Trzy duże cebule kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na smalcu do uzyskania złotego koloru.
Po ugotowaniu i ostudzeniu wątrobę i słoninę kroimy w drobną kostkę, natomiast głowiznę i skórki i przesmażoną cebulę mielimy przez siatkę o oczkach 2 mm.
Z wywaru odlewamy dwa razy tyle wywaru ile mamy masy kaszy, wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości.
Odlewamy również jeszcze litr wywaru pozostawiamy do przestudzania i do letniego wsypujemy suszoną krew i dokładnie rozprowadzamy, zamiast suszonej można użyć krwi wieprzowej.
Wszystkie składniki wsypujemy w jeden pojemnik dodajemy krew, przyprawy i całość dokładnie mieszamy
Po wymieszaniu napełniamy wcześniej wypłukane z soli osłonki wieprzowe, mogą być cienkie kiełbaśnice lub grube kątnice wieprzowe, ja robię w kiełbaśnicach
Tak przygotowane batony wkładamy do gorącej wody max 80st. C i parzymy przez 25-
SMACZNEGO!