dżem z aronii - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

dżem z aronii

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Drzem z aronii

 
 

Dżem aroniowy z jabłkami.
Na surowo owoce aronii są bardzo cierpkie,. są za to wspaniałym surowcem do przyrządzania soków, dżemów, galaretek, konfitur do mięs oraz cenionych i smacznych nalewek. Oto przepis na dżem z aronii.

Skład:
Aronia  1kg
Jabłka  1kg
cukier zwykły do 0,5kg
cynamon - do smaku
Mała gałązka rozmarynu


Przygotowanie:
Owoce aronii należy dobrze wypłukać, osuszyć i włożyć do zamrażarki na 24-48godz.
Po tym czasie aronię rozmrażamy i miażdżymy, a jabłka obieramy wykrawamy wszelkie uszkodzenia, gniazda nasienne i kroimy je na kawałki.
Jabłka wkładamy do garnka i prużymy, aż owoce rozpadną się w jednolitą masę, teraz wkładamy zmiażdżoną aronię , cynamon, rozmaryn, cukier i całość znów prużymy przez 45-60 min do chwili gdy masa owocowa zacznie po wylani odrobiny na talerzyk gęstnieć teraz należy wyjąć gałązkę rozmarynu.
Gorącą masę napełniamy czyste i wyparzone i suche słoiki, wycieramy brzegi zakręcamy również wyparzonymi i suchymi nakrętkami i gotowe.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego