dżem wieloowocowy - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

dżem wieloowocowy

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Drzem wieloowocowy

 
 


Dżem wieloowocowy:


Skład:
Aronia - 0,5kg
śliwki - 0,8kg
Jabłka antonówki - 1kg
gruszki klapsy - 0,6kg
cukier - 0,6kg
cynamon - 1 łyżeczka
rozmarynu - 1 gałązka

Wykonanie:
Aronię włożyć na 3-4 dni do zamrażarki celem przemrożenia owoców, tracą wtedy swoją cierpkość.
Po tym czasie śliwki umyć i wydrylować, gruszki i jabłka po umyciu obrać i wykroić gniazda, drobno pokroić, wszystkie owoce, połączyć w garnku i prużyć, często mieszając do całkowitego rozpadnięcia się jabłek, śliwek i gruszek, a aronia będzie miękka.
Przyszedł czas na dodanie cukru i cynamonu, po dodaniu w dalszym ciągu prużymy bardzo często mieszając.
Pod koniec dodajemy gałązkę rozmarynu i dalej prużymy, tak długo aż dżem wylany na talerzyk nie będzie płynny po ostygnięciu.
Teraz należy wyjąć rozmaryn.
Gorący dżem nakładamy w wyparzone i suche słoiki, zakręcamy i ja wkładam pod koc lub gruby ręcznik, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia to powoduje zassanie się słoików z dżemem.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego