Menu główne:
Drzem wieloowocowy
Dżem wieloowocowy:
Skład:
Aronia -
śliwki -
Jabłka antonówki -
gruszki klapsy -
cukier -
cynamon -
rozmarynu -
Aronię włożyć na 3-
Po tym czasie śliwki umyć i wydrylować, gruszki i jabłka po umyciu obrać i wykroić gniazda, drobno pokroić, wszystkie owoce, połączyć w garnku i prużyć, często mieszając do całkowitego rozpadnięcia się jabłek, śliwek i gruszek, a aronia będzie miękka.
Przyszedł czas na dodanie cukru i cynamonu, po dodaniu w dalszym ciągu prużymy bardzo często mieszając.
Pod koniec dodajemy gałązkę rozmarynu i dalej prużymy, tak długo aż dżem wylany na talerzyk nie będzie płynny po ostygnięciu.
Teraz należy wyjąć rozmaryn.
Gorący dżem nakładamy w wyparzone i suche słoiki, zakręcamy i ja wkładam pod koc lub gruby ręcznik, pozostawiam do całkowitego wystygnięcia to powoduje zassanie się słoików z dżemem.
SMACZNEGO!