boczek pikantny z kolendrą - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

boczek pikantny z kolendrą

WYROBY MIĘSNE
 
 
 
 
 
 


Pikantny boczek z kolendrą

 
 


Lekko pikantny pełen aromatu pieczony boczek z kolendrą
Potrzebne
około 1kg boczku wieprzowego
przyprawy:
Czosnek granulowany
5g
Papryka czerwona mielona
2g
Gorczyca ziarno
3g
Peklosól - 30g/1kg mięsa
Pozostałe przyprawy są  grubo mielone - u mnie tłuczone w moździerzu
Ziarno kolendry
2g
Ziarno pieprzu czarnego
4g
czerwona papryka chili - 2g
Drobno kroimy czerwoną papryczkę chili, dodajemy do zestawu przypraw.
Wszystkie przyprawy łączymy dokładnie mieszamy
Dodajemy całe ziarna gorczycy
Mieszanką przypraw  dokładnie nacieramy boczek z wszystkich stron.
Tak przygotowane mięso rolujemy i odstawiamy na 48godz do lodówki.
Ściśle obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim wkładamy w naczynie żaroodporne i pieczemy w temp 170st przez 90 min
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Pokrojony w plastry nadaje się do kanapek.

SMACZNEGO!

 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego