Menu główne:
Pikantny boczek z kolendrą
Lekko pikantny pełen aromatu pieczony boczek z kolendrą
Potrzebne
około 1kg boczku wieprzowego
przyprawy:
Czosnek granulowany – 5g
Papryka czerwona mielona – 2g
Gorczyca ziarno – 3g
Peklosól -
Pozostałe przyprawy są grubo mielone -
Ziarno kolendry
Ziarno pieprzu czarnego – 4g
czerwona papryka chili -
Drobno kroimy czerwoną papryczkę chili, dodajemy do zestawu przypraw.
Wszystkie przyprawy łączymy dokładnie mieszamy
Dodajemy całe ziarna gorczycy
Mieszanką przypraw dokładnie nacieramy boczek z wszystkich stron.
Tak przygotowane mięso rolujemy i odstawiamy na 48godz do lodówki.
Ściśle obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim wkładamy w naczynie żaroodporne i pieczemy w temp 170st przez 90 min
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Pokrojony w plastry nadaje się do kanapek.
SMACZNEGO!