Menu główne:
Jest to przepis na samodzielne zrobienie dojrzewającego boczku wieprzowego na wzór włoski,
taki boczek nie wymaga wędzenia.
Najbardziej praktyczna waga boczku to około 1 -
Jeśli boczek jest ze skórą, należy ją usunąć, usuwamy też część mięsa, która była miedzy żebrami jak i chrzęści pozostałe po wytrybowaniu żeber.
Przyprawy -
1.. Sól 21g/kg
2. peklosół 3g/kg
3. cukier brązowy 10g/kg
4. pieprz czarny grubo mielony1,6g/kg
5.tymianek 0,5g/kg
6.majeranek 0,5g/kg
7.czosnek miażdżony 2 ząbki/kg
8.gałka muszkatołowa 0,8g/kg
Wszystkie przyprawy zsypujemy razem, dokładnie mieszamy, nacieramy równomiernie boczek z wszystkich stron układamy w pojemniku i odstawiamy w chłodne miejsce na okres 7 dni.
Przez cały okres peklowania należy mięso co dziennie przekładać, żeby równomiernie przeszło aromatem przypraw.
Po upływie siedmiu dni boczek wyjmujemy, można usunąć nadmiar przypraw.
Mięso ciasno rolujemy, mocno obwiązujemy sznurkiem, zawijamy w gazę i również mocno sznurujemy.
Ja sprawdzam wagę boczku przed odłożeniem go do dojrzewania, gdzie powinien stracić około 20% wagi, odwieszamy na okres 14 -
Po tym czasie nasz boczek jes gotowy do spożycia.
SMACZNEGO!