barszcz czerwony - zdrowo-domowo

Idź do spisu treści

Menu główne:

barszcz czerwony

PRZETWORY
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Zakwas z buraków

 
 

Zakwas z buraków ćwikłowych
Samemu zrobiony zakwas z buraków jest doskonałym dodatkiem do barszczyku wigilijnego, lub jako gaszący pragniecie napój i ma tą gwarancję, że jest wolny od chemii.
Przepis pochodzi z lat 30-tych XX wieku

Do zrobiena zakwasu będzie potrzeba:
  a. obrane ze skóry buraki ćwikłowe
  b. woda przegotowana  
  c. sól - 15g/1litr wody
  d. czosnek - 4 ząbki/litr wody
  e. liść laurowy - 1/ litr wody
W tamtych latach dodawało się jeszcze skórkę chleba razowego, ale dziś takowego nie uświadczysz - sama chemia.
W schłodzonej do około 30st C. wodzie rozpuszczamy odważoną ilość soli.
Buraki po obraniu i wypłukaniu kroimy w średniej wielkości kostkę i wsypujemy do słoja, lub innego naczynia lecz nie do metalowego dodajemy przyprawy:  czosnek i liść laurowy całość zalewamy solanką, tak aby całkowicie zakryć buraki nastaw najlepiej obciążyć, aby buraki i przyprawy nie wypływały na powierzchnię.
Tak przygotowany nastaw buraczany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2-3 dniach na powierzchni pokarze  się piana, jest  to oznaka fermentacji. Proces fermentacji w zależności od temperatury otoczenia  trwa około 7-12 dni, po tym czasie barszczyk nadaje się do spożycia,a buraczki można wykorzystać do rożnego rodzaju surówek.
Po ukiszeniu, dla dłuższego przechowywania barszcz należy przenieść do lodówki, gdzie może być trzymany przez dłuższy czas.

SMACZNEGO!

 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego