Menu główne:
Zakwas z buraków
Zakwas z buraków ćwikłowych
Samemu zrobiony zakwas z buraków jest doskonałym dodatkiem do barszczyku wigilijnego, lub jako gaszący pragniecie napój i ma tą gwarancję, że jest wolny od chemii.
Przepis pochodzi z lat 30-
Do zrobiena zakwasu będzie potrzeba:
a. obrane ze skóry buraki ćwikłowe
b. woda przegotowana
c. sól -
d. czosnek -
e. liść laurowy -
W tamtych latach dodawało się jeszcze skórkę chleba razowego, ale dziś takowego nie uświadczysz -
W schłodzonej do około 30st C. wodzie rozpuszczamy odważoną ilość soli.
Buraki po obraniu i wypłukaniu kroimy w średniej wielkości kostkę i wsypujemy do słoja, lub innego naczynia lecz nie do metalowego dodajemy przyprawy: czosnek i liść laurowy całość zalewamy solanką, tak aby całkowicie zakryć buraki nastaw najlepiej obciążyć, aby buraki i przyprawy nie wypływały na powierzchnię.
Tak przygotowany nastaw buraczany, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 2-
Po ukiszeniu, dla dłuższego przechowywania barszcz należy przenieść do lodówki, gdzie może być trzymany przez dłuższy czas.
SMACZNEGO!